Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Co ochutnat v Egyptě?

Vítejte na kulinářské výpravě Egyptem, zemí bohatou na historii, kulturu a unikátní kuchyni. V tomto článku se společně podíváme na lahodné pochoutky, které byste při návštěvě této fascinující země rozhodně neměli vynechat.

Předtím, než do Egypta vyrazíte vám doporučujeme si prostudovat naši stránku o Egyptě, kde se dozvíte spoustu cenných informací.

Fúl Medammes

Fúl Medammes je pokrm, který se skládá z vařených fava fazolí, smíchaných s aromatickými bylinkami a ochucenými olivovým olejem, česnekem a kořením. Fúl Medammes je často podáván s chlebem nebo pitou, takže se jedná o opravdu syté jídlo. Jedním z zajímavých aspektů tohoto pokrmu je jeho variabilita, takže v každému koutu Egyptu bude Fúl Medammes chutnat trochu jinak.

Koshary

Koshary je také neodmyslitelnou součástí egyptských pokrmů. Jedná se o opravdu jednoduchou směs obsahující různé těstoviny, cizrny, rýže a omáčky, charakterizující chuť tvoří karamelizovaná cibule.

Falafel

Co by to bylo za seznam egyptských pokrmů bez falafale? Falafel je velmi rozšířený i v Evropě. Jedná se o kouzelné kuličky plné chuti a aromatických bylin. Tento vegetariánský pokrm je známý pro svůj bohatý, křupavý povrch a jemně kořeněnou chuť. Základním stavebním prvkem falafelu jsou namleté cizrny nebo fazole, smíchané s petrželí, koriandrem, česnekem a kořením. Tato směs je pak tvarována do malých kuliček a smažena do zlatavě hnědého tónu. Falafel se často podává v chlebu nebo pitě spolu s tahini omáčkou, rajčaty, okurkami a salátem, což vytváří chutný a vyvážený oběd nebo večeři.

Molokheya

Molokheya připomíná spíše špenátovou polévku. Polévka je připravena z listů jutovníku (Corchorus olitorius), takže má krásnou zelenou barvu. Při přípravě Molokheya se listy jutovníku vaří a poté se smíchají s česnekem a koriandrem. Polévka Molokheya může být podávána buď s rýží nebo chlebem, čímž vytváří syté a vyvážené jídlo.

Baklava

Baklava je sladký pokrm, s vrstvami těsta, ořechovou náplní a sladkým sirupem, je jedním z nejznámějších dezertů v arabské, turecké a řecké kuchyni. Základ baklavy tvoří tenké vrstvy filo těsta, které jsou pečeny do křehké zlaté barvy. Mezi tyto vrstvy jsou vloženy rozemleté ořechy, obvykle vlašské nebo mandle, a směs cukru s kořením, jako je skořice, což vytváří bohatou aromatickou náplň.

Kofta

Kofta je další delikatesa z Blízkého východu, je pokrm, který spojuje mleté maso, cibuli a aromatická koření. Tato směs je tvarována do kulatých nebo obdélníkových tvarů a buď grilována, pečena nebo smažena. Kofta může být připravena z různých druhů masa, včetně hovězího, jehněčího nebo kuřecího, což dává této pochoutce rozmanitost. Jedním z klíčových prvků kofty je kořenění, které dodává masu bohatou chuť. Může obsahovat koření, jako je koriandr, skořice, hřebčík a česnek, a každý kuchař má svůj vlastní recept, který podtrhuje regionální vkus. Kofta je často podávána s rýží, chlebem nebo pitou, doplněnou o čerstvou zeleninu, salát nebo omáčku. Pokud budete do Egypta cestovat s některou z cestovních kanceláří, tak koftu má v jídelním lístku spousta resortů.

Čaj z mátových lístků

Čaj z mátových lístků představuje osvěžující a aromatický zážitek, který zahrnuje kombinaci čerstvých lístků máty, vroucí vody a cukru. Čaj je oblíbený nejen pro svůj osvěžující charakter, ale také pro jeho schopnost podporovat trávení a poskytovat okamžitý pocit uklidnění.

Rituál pití čaje nebo kávy v Egyptě je víc než pouhé konzumování nápoje. Je to společenská událost spojená s pohostinností. Tradiční káva je často připravována na písku a podávána v malých skleničkách, zatímco čaj z mátových lístků se může podávat v pohárech nebo šálkách.

Rybí a mořské delikatesy

Egypt s rozsáhlým pobřežím a bohatými vodami Rudého moře a Středozemního moře, je rájem pro milovníky rybích a mořských pochoutek. Ryby a mořské plody jsou zde nejen základním zdrojem potravy, ale také se staly nedílnou součástí egyptské kuchyně, nabízející pestrou paletu chutí a vůní. Nezapomeňte při návštěvě Egypta některého mořského živočicha ochutnat.

Závěrem

Egyptská kuchyně je velmi rozmanitá a bohatá. Je spousta dalších pokrmů a nápojů, které můžete v Egyptě vyzkoušet. Chybí nějaký pokrm nebo nápoj v našem seznamu? Doufáme, že vás náš gastronomický průvodce motivoval k objevování dalších kulinářských tajemství Egypta. Tak hurá do letadla.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *