Vítejte na naší cestovatelské pouti do Řecka, kde se ponoříme do bohatého světa tamní gastronomie. Připojte se k nám, abyste objevili, co všechno stojí za to ochutnat v této kulinářské oáze Středomoří.
Balkánský sýr
Začneme trochu zlehka. Balkánský sýr je určitě všem známý. Je velmi rozšířený po celém světe a zakoupit si jej můžete i u nás, ale v našem seznamu prostě chybět nesmí. Jedná se o poklad řecké kuchyně. Balkánský sýr, jako feta, kasseri nebo sirene, je symbolem řecké tradice. Jeho intenzivní chuť, často kořeněná a slaná, se perfektně hodí jako hlavní ingredience, ale také jako vynikající doplněk k mnoha jídlům. Od salátů až po pečené pokrmy…
Souvlaki
Jedním z nejznámějších a oblíbených pokrmů, kterým nelze v Řecku uniknout, je tradiční Souvlaki. Tato chutná delikatesa tvoří srdce řecké gastronomie.
Souvlaki, což doslova znamená „špíz“ se skládá z kousků masa naložených v lahodné marinádě, které jsou následně napichnuty na špíz. Nejčastěji používaným masem je vepřové, kuřecí nebo jehněčí, a výsledkem je lahodný mix měkkosti a chuti.
Přednost Souvlaki spočívá nejen v samotném masu, ale také v unikátní marinádě, která mu propůjčuje autentický řecký ráz. Tato tajemná směs často obsahuje olivový olej, česnek, citronovou šťávu a aromatická koření, která dodávají masu nezapomenutelnou chuť. Podává se tradičně na pita chlebu nebo jako součást meze, doprovázeného tzatziky, rajčaty, cibulí a často i plátky citronu.

Moussaka
Moussaka je zapékaný pokrm, který se skládá ze šťavnatých lilku, jemně kořeněného masa, plátků brambor a krémové bechamelové omáčky. Základem Moussaky jsou podlouhlé plátky lilku, které tvoří základní vrstvu. Následuje vrstva masové směsi, kde se setkávají šťavnaté kousky masa s cibulí, česnekem a rajčaty. Mňam, dobrota, že ano? Na toto se občas naskládají tenké plátky brambor nebo sýr.

Tzatziki
Tzatziki zná snad každý. Jedná se o velmi rozšířený pokrm i v našich končinách. Tzatziki je předkrm, občas uváděno i jako omáčka a věřím, že někteří to nazvou i jako salát, jak chcete. Jedná se o symbolem řecké gastronomie díky kombinaci jogurtu, okurek, česneku a kopru.
Tzatziki jsou výborným doplňkem k grilovaným masům, jako je Souvlaki, ale také skvělým společníkem k pita chlebu nebo jako dip.

Gyros
Co by to byl za seznam řeckých jídel bez typického gyrosu, že ano? Gyros pravděpodobně znáte, ale nesmí v našem seznamu chybět. Gyros je marinované maso, které je nařezáno na tenké plátky, obvykle vepřové nebo kuřecí, které se griluje na rotačním grilu. Výsledkem je šťavnaté a křupavé maso, které se podává obvykle v pita chlebu, doplněné o čerstvou zeleninu, cibuli, rajčata a Tzatziki omáčku.
Fasolada
Fasolada je často nazývána jako „Řecký národní pokrm“. Jak už z názvu zřejmě vyplývá, tak se jedná o fazolovou polévku. Základem Fasolady jsou bílé fazole, které jsou vařeny do měkka a tvoří srdce této polévky. Další část polévky tvoří rajčatový základ. Často se do polévky poté přidává ještě cibule, česnek, mrkev a různé bylinky jako je oregano, bazalka nebo petržel, občas i olivový olej.
Podává se obvykle s krajíci čerstvého chleba a pokapána olivovým olejem, což zvyšuje chuťové dojmy. Καλή όρεξη! (Dobrou chuť!)
Ouzo
Teď tu máme pro změnu typický řecký alkoholický nápoj – Ouzo je vůně a chuť Řecka ztělesněné v lahodné láhvi. Ouzo vzniká destilací lihoviny s bylinkami, zejména s anýzem, což mu propůjčuje výraznou chuť a vůni. Nápoj má 40% alkoholu, tak se často přidává do různých koktejlů nebo konzumuje se sirupem, citrónem, vodou a ledem. Tak hurá do degustování!
Abyste ochutnali typické Ouzo, tak nemusíte putovat ani do Řecka,
můžete si jej zakoupit z některého z českých eshopů.
Závěrem
Závěrem naší kulinářské cesty Řeckem vám chceme poděkovat za přečtení našeho článku a věříme, že až se ocitnete v Řecku, tak některý z námi vybraných pokrmů ochutnáte. Tak co, který to bude? Přejeme vám mnoho dobrodružství při objevování kulinářských pokladů Řecka. Přidali byste do našeho seznamu nějaký další řecký pokrm? Diskutujte o tom s námi v naší Facebookové skupině.