Hamburger je jídlo, které se těší oblibě po celém světě a je oblíbenou pochoutkou mnoha cestovatelů. Toto jednoduché jídlo způsobilo opravdovou revoluci v oblasti rychlého občerstvení a je nyní k dostání prakticky v každé zemi světa. Zde se podíváme na historii hamburgeru, kde si pochutnat na těch nejlepší a jak si ho udělat doma.
Historie hamburgeru
Historie hamburgeru sahá až do 19. století, kdy se jednalo o obyčejné jídlo v oblasti Hamburku v Německu. V té době bylo jídlo tvořeno nakrájeným hovězím masem smíchaným s cibulí a kořením. Další zmínky o hamburgeru pochází v USA z 19. století, kdy se tento druh burgeru stal populárním v restauracích v New Yorku.
V průběhu 20. století se hamburger stal populárním jídlem po celém světě a vznikla celá řada různých verzí hamburgerů, včetně vegetariánských a veganských variant. Dnes je hamburger považován za jedno z nejoblíbenějších jídel na světě a je k dostání v prakticky každé restauraci s rychlým občerstvením.
Pro ty, kteří by chtěli experimentovat s novými chuťovými kombinacemi, tak jsou k dostání hamburgery, které nabízejí nejen klasické ingredience, ale také například pesto, avokádo nebo dokonce foie gras (foie gras – ztučnělá játra vodních ptáků). Tyto varianty jsou často dražší a u nás i hůře k sehnání, ale mnoho lidí si je rádo otestuje a nebo vychutná jako speciální pochoutku.
Z čeho se hamburger skládá?
Jak už jsme zmínili, tak existuje neskutečně mnoho variant. Nejčastěji se skládá z burgerové bulky, hovězí mletého masa, cibule, dresingu, salátu a čedaru. Nicméně ve fantazii se meze nekladou a burger si můžete udělat dle svých preferencí. Restaurace a různé občerstvení nabízejí dost často také zajímavé varianty.
Co na pití k hamburgeru?
Zde záleží na preferencích každého jednotlivce. My každopádně doporučujeme dobré pivo. Klasický americký styl doporučuje podobně jako u pizzy konzumovat kolu, ale mnoho lidí dává přednost ve zmíněných pivech, vínech nebo dokonce koktejlům. Nicméně na čisté vodě také nic nepokazíte. V poslední době se také stává populárním spojovat hamburger s craftovým pivem, které dokáže vyniknout v kombinaci s různými druhy masa, sýrů a omáček.
Recept na hamburgerové bulky
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- Olej – dvě lžíce
- Droždí – 15g
- Cukr – 10g
- Vejce – 1 ks
- Voda – 90 ml
- Sůl – lžíce
Ze zmíněných ingrediencí byste měli udělat 6 bulek.
Postup přípravy
Do mísy dáme mouku a uděláme do ní důlek, kam nalijeme vodu a droždí s cukrem. Řádně promícháme a 15 minut počkáme. Poté Přidáme vejce a olej a znovu řádně promícháme. Přidáme sůl a znovu promícháme, až se nám těsto přestane lepit a bude hladké, tak ho přikryjeme a dáme kynout. Jakmile nám těsto vykyne, tak jej rozdělíme na 6 kousků a vytvoříme bochánky ve tvaru bulky. Naskládáme na plech, kde máme pečicí papír a bulky trošku zploštíme – zvětší nám tvar. Plech přesuneme do teplého místa a necháme ještě hodinu kynout. Pokud chcete mít bulky lesklé, tak jej před pečením potřete bílkem a pokud chcete sezamové bulky, tak přidejte sezamové semínka. Pečeme na 200-220 C cca 10-15 minut „do zlatova“. Dobrou chuť!
Hamburger se stal symbolem americké kuchyně a dnes je oblíben po celém světě. Pokud se vydáte na cestu, určitě stojí za to ochutnat různé verze hamburgerů a experimentovat s různými ingrediencemi. Dobrou chuť!