Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Janssonovo pokušení – Švédský národní pokrm

„Švédsko“, to je špičkový hokej, automobilka VOLVO, hudební skupina ABBA či společnost IKEA. Je to však také kuchyně, která ač je méně známá, nabízí labužníkům zajímavé gastronomické zážitky. Představujeme vám Janssonovo pokušení.

O co se jedná?

Janssonovo pokušení je švédský národní pokrm, který je součástí každé slavnosti či rodinné sešlosti. Jedná se o zapečený koláč ze šprotů, brambor, cibule, smetany a strouhanky. Poprvé byl recept na tuto pochoutku publikován v roce 1940 a rychle si získal oblibu v celém Švédsku.

Existují dvě varianty jak tato pochoutka ke svému názvu přišla. Nejpravděpodobnější verze je, že inspirací byl stejnojmenný film z roku 1928. Druhá, méně pravděpodobná varianta praví, že svůj název získala po oblíbeném švédském operním pěvci Pelle Janzonovi, který s chutí servíroval pivo, pálenku a gratinované ančovičky.

Janssonovo pokušení se ve Švédsku připravuje se šproty, které se tam označují jako ansjovis. Vinou nepřesného překladu došlo v anglosaském světě k záměně šprotů za ančovičky. Ale
i s ančovičkami chutná tento pokrm báječně.

Jistě už máte chuť, tak se pustíme do přípravy.

Recept

Ingredience

Množství odpovídá porcím pro 4 osoby.

  • 1 kg brambor (asi 10 brambor)
  • 3-4 žluté cibule
  • 200 g marinovaných ančoviček
  • 3 šálky smetany na šlehání
  • 3 lžíce strouhanky
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na tenké hranolky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Formu na pečení vymažeme máslem a střídavě skládáme vrstvy v tomto pořadí: brambory, cibule, ančovičky. Každou z vrstev jemně opepříme.
  4. Po té co vše naskládáme do formy, smícháme trochu ančovičkového nálevu se smetanou a zalijeme jím všechen obsah formy.
  5. Vše zasypeme strouhankou.
  6. Na vrch přidáme pár nakrájených plátků másla.
  7. Formu vložíme do trouby a pečeme na 225 stupňů po dobu 1 hodiny až se všechna tekutina vstřebá, brambory jsou měkké.  Janssonovo pokušení je hotové.

Je čas podávat, hostina začíná.

Smaklig måltid! – Dobrou chuť!

.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *