„Švédsko“, to je špičkový hokej, automobilka VOLVO, hudební skupina ABBA či společnost IKEA. Je to však také kuchyně, která ač je méně známá, nabízí labužníkům zajímavé gastronomické zážitky. Představujeme vám Janssonovo pokušení.
O co se jedná?
Janssonovo pokušení je švédský národní pokrm, který je součástí každé slavnosti či rodinné sešlosti. Jedná se o zapečený koláč ze šprotů, brambor, cibule, smetany a strouhanky. Poprvé byl recept na tuto pochoutku publikován v roce 1940 a rychle si získal oblibu v celém Švédsku.
Existují dvě varianty jak tato pochoutka ke svému názvu přišla. Nejpravděpodobnější verze je, že inspirací byl stejnojmenný film z roku 1928. Druhá, méně pravděpodobná varianta praví, že svůj název získala po oblíbeném švédském operním pěvci Pelle Janzonovi, který s chutí servíroval pivo, pálenku a gratinované ančovičky.
Janssonovo pokušení se ve Švédsku připravuje se šproty, které se tam označují jako ansjovis. Vinou nepřesného překladu došlo v anglosaském světě k záměně šprotů za ančovičky. Ale
i s ančovičkami chutná tento pokrm báječně.
Jistě už máte chuť, tak se pustíme do přípravy.
Recept
Ingredience
Množství odpovídá porcím pro 4 osoby.
- 1 kg brambor (asi 10 brambor)
- 3-4 žluté cibule
- 200 g marinovaných ančoviček
- 3 šálky smetany na šlehání
- 3 lžíce strouhanky
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Omyté a oloupané brambory nakrájíme na tenké hranolky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Formu na pečení vymažeme máslem a střídavě skládáme vrstvy v tomto pořadí: brambory, cibule, ančovičky. Každou z vrstev jemně opepříme.
- Po té co vše naskládáme do formy, smícháme trochu ančovičkového nálevu se smetanou a zalijeme jím všechen obsah formy.
- Vše zasypeme strouhankou.
- Na vrch přidáme pár nakrájených plátků másla.
- Formu vložíme do trouby a pečeme na 225 stupňů po dobu 1 hodiny až se všechna tekutina vstřebá, brambory jsou měkké. Janssonovo pokušení je hotové.
Je čas podávat, hostina začíná.
Smaklig måltid! – Dobrou chuť!
.