Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Olomoucké tvarůžky – Poklad gastronomie

Olomoucké tvarůžky jsou jedním z nejtypičtějších produktů regionu Haná v České republice. Jedná se o sýr z kravského mléka, který má velmi specifickou vůni a chuť. Tento sýr je velmi oblíbený nejen v Olomouci, ale v celé České republice. Kde, jak vzniknul a jak je jíst?

Historie

Historie tvarůžků sahá až do 15. století, kdy se začaly vyrábět na Hané jako levná alternativa k jiným sýrům. Olomoucké tvarůžky byly v minulosti také významným exportním artiklem, který se dostal i do zahraničí. Dnes jsou olomoucké tvarůžky chráněny jako tradiční český produkt.

Tvarůžky mají charakteristickou vůni, která se někomu může zdát poněkud nepříjemná. To je dáno tím, že se při výrobě používají speciální bakterie, které mají na vznik této vůně zásadní vliv. Proto se lidé dělí na ty, kteří tvarůžky milují a nenávidí. Nicméně, pokud máte rádi silné sýry, určitě byste měli olomoucké tvarůžky ochutnat. Jejich chuť je velmi specifická a dobře chutnají například s dobrým pivem.

Kde na tvarůžky vyrazit?

V Olomouci a okolí najdete mnoho restaurací, které mají tvarůžky v nabídce. Nejznámější Olomoucká restaurace, která se specializuje na tvarůžky, je restaurace Moritz, která se nachází v centru města. Tato restaurace nabízí mnoho jídel s tvarůžky, například tvarůžkový salát, tvarůžkový nákyp nebo tvarůžkovou polévku. Pokud navštívíte Olomouc během jarních měsíců, určitě byste neměli vynechat tradiční Tvarůžkový festival, kde ochutnáte dobré Olomoucké tvarůžky a regionální pivo.

Existuje mnoho možností, jak Olomoucké tvarůžky ochutnat. Můžete navštívit buďto některou z restaurací v Olomouci nebo restauraci U Coufalů přímo v Lošticích. Loštice je vesnice, která je známá výrobou tvarůžky. Pokud se do Olomouce nechystáte, tak si lze tvarůžky samozřejmě zakoupit i v obchodě (vyrábí firma A.W.) a buďto je konzumovat samotné a nebo z nich vytvořit nějaký pokrm.

Jak tvarůžky připravovat nebo jíst?

Tvarůžky můžete jíst samozřejmě samotné, ale můžete je použít i jako alternativu za jakýkoliv jiný sýr, ale je důležité myslet na to, že mají specifickou vůni a chuť. Velmi často se z tvarůžků připravuje tvarůžkový tatarák, tvarůžková pomazánka, smažené tvarůžky. Zkrátka receptů a možností přípravy je mnoho.

Tvarůžky jsou navíc i vhodné do diety. Obsahují málo kalorií, mnoho bílkovin a málo tuků a sacharidů, ale pozor obsahují dost soli, což zdraví prospěšné moc není, takže všeho s mírou.

Kromě toho se v Olomouci nachází i Muzeum tvarůžků, kde se dozvíte více o historii tvarůžků a můžete ochutnat různé druhy tvarůžků.

Olomoucké tvarůžky jsou nejen chutnou specialitou, ale také součástí olomouckého kulturního dědictví. Proto je pro každého návštěvníka Olomouce nezbytností ochutnat tuto slavnou pochoutku. A kdo ví, možná si je oblíbíte natolik, že si je vezmete i s sebou domů jako originální suvenýr. Věříme, že si tvarůžky oblíbíte, tak jako my! Dobrou chuť.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *