Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Pizza – ikona italské kuchyně a celosvětově oblíbené jídlo

Pizza je oblíbeným jídlem po celém světě. Toto jednoduché, ale chutné jídlo pochází z Itálie a stala se ikonou italské kuchyně. Pizza se vyrábí z těsta, na níž se nachází omáčka z rajčat a sýru, následně na ni lze přidat různé ingredience podle vašeho gusta. My vám v našem článku řekneme jak se pizza vyrábí, jaké jsou její různé druhy a kde se dá najít ta nejlepší pizza.

Historie pizzy

Pizza má dlouhou historii. První zmínky o pizze se datují až do starověkého Říma. Tehdy se jednalo o chléb pokrytý olivovým olejem a bylinkami. Nicméně první moderní pizza, jak ji známe dnes, se objevila v Neapoli v Itálii. V 19. století se pizzerie začaly šířit po celé Itálii a v 20. století se pizza stala oblíbeným jídlem po celém světě. Dnes najdeme pizzerie v každém městě na celém světě a pizza se stala jedním z nejpopulárnějších jídel na světě.

Původní Neapolská pizza

Neapolská pizza je považována za jednu z nejlepších pizz na světě. Při výrobě se používají pouze kvalitní suroviny a tradice sahá až do 18. století, kdy byla pizza považována za chudinské jídlo.

Typická neapolská pizza má tenký a křupavý korpus, s většími okraji zvanými „puffy crust“, které jsou opečené až do zlatavé barvy. Při pečení se pizza musí rychle upečet na velmi vysoké teplotě v dřevěné peci, aby se zachovala křupavost a chuť. Nejčastěji se podává s rajčatovým základem a mozzarellou, ale může být ozdobena i dalšími ingrediencemi, jako jsou krevety, šunka, olivy nebo artyčoky.

Neapolská pizza byla v roce 2017 zařazena na seznam Světového dědictví UNESCO, což dokazuje, jak důležitou roli hraje tato specialita v italské kuchyni a kultuře. Pokud se chystáte do Neapole, určitě si ji nechte ujít a vyzkoušejte ji v některé z mnoha pizzerií v centru města.

Neapolská pizza – foto: pixabay.com

Pizza po celém světě

Pizza se stala oblíbeným jídlem po celém světě a různé země se inspirují původní italskou pizzou a vytvářejí své vlastní verze. Například v USA se běžně podává pizza s větším množstvím sýra a různými druhy masa, jako je pepperoni, šunka nebo kuřecí maso. V Asii se na pizzu často přidává různé exotické ingredience, jako jsou mořské plody, bambusové výhonky nebo rýžové nudle. V Brazílii se na pizzu často přidávají kukuřice a zelený hrášek. Klasickou pizzou je pizza Margherita, která se skládá pouze z rajčatového základu, sýra a bazalky.

Kde najít nejlepší pizzu?

Pokud chcete ochutnat opravdu skvělou pizzu, musíte navštívit Itálii, kde se pizza zrodila. Nachází se zde nejlepší pizzerie na světě. Například v Neapoli, kde se pizza poprvé objevila, můžete ochutnat tradiční neapolskou pizzu Margherita nebo Marinara. V Římě se pak nabízí pizzy al taglio, které jsou ve tvaru obdelníku a řezány na kusy a prodávány na váhu.

Ale nejen v Itálii se dají najít skvělé pizzerie. Například v New Yorku se nachází několik ikonických pizzerií, jako je například Di Fara Pizza nebo Joe’s Pizza. V Paříži si zase můžete vychutnat pizzu s francouzským šarmem v pizzerii Popine.

Pokud však nechcete cestovat po celém světě, můžete si vychutnat skvělou pizzu i doma. Existuje celá řada různých receptů na pizzu, které si můžete vyzkoušet. Pokud chcete být však opravdu úspěšní, musíte mít kvalitní ingredience, jako je kvalitní mouka, rajčatová omáčka, sýr a zelenina.

Recept

Jedná se o náš recept na pizzu, kterou děláme podle sebe, nejedná se o recept na pravou Neapolskou pizzu.

Ingredience

Na těsto

  • Hladká mouka – 500g
  • Sůl – lžička
  • Olivový olej – lžíce
  • Droždí – 1 kostka
  • Voda – 250ml

Na rajčatový základ

  • Rajčatový protlak (popř. kečup)
  • Olivový olej – lžičku
  • Česnek – dle chuti (trochu)
  • Oregano – dle chuti, popř. bazalku.

No a poté ingredience, které budete chtít na pizzu – dle chuti.
Např. šunka, salám, sýr, kukuřice, uzenina, chilli…

Postup přípravy

Výroba pizzy je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a zručnosti. Nejdůležitější součástí pizzy je těsto. Těsto se vyrobíme z hladké mouky, soli, droždí, vody a olivového oleje. Tyto ingredience smícháme v míse. Těsto poté nechejte poté kynout – přibližně 45 minut. Následně se těsto rozdělíme na dvě poloviny a ručně nebo strojem rozválíme na tenký kruh (okraje trochu vyvýšíme).

Další důležitou součástí pizzy je omáčka z rajčat tzv. rajčatový základ. Omáčka se vyrábí smícháním rajčat (rajčatový protlak), olivového oleje, česnek a bylinek. Omáčku rozetřete na těsto a poté na ni přidejte různé ingredience – dle svých chutí. Pizzu pečeme v rozehřáté troubě 10-15 minut. Dobrou chuť!

No a na závěr..

Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel po celém světě a stala se ikonou italské kuchyně. Přestože se původní pizza skládá pouze z těsta, rajčatového základu, sýru a bylinek, dnes se na ni přidávají různé ingredience podle vašeho gusta. Pokud chcete ochutnat opravdu skvělou pizzu, můžete navštívit Itálii nebo se podívat po nejlepších pizzeriích po celém světě. Pokud však nechcete cestovat, můžete si skvělou pizzu připravit i doma s kvalitními ingrediencemi a podle našeho receptu. Takže si dejte pizzu a užívejte si chuť Itálie!

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *