Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Schnitzel – klasické jídlo rakouské kuchyně

Kdo by neznal výborný klasický rakouský pokrm, kterým je Schnitzel? Toto jídlo je velmi oblíbené nejen v Rakousku, ale i v celé střední Evropě. Připravuje se z telecího masa, které se obalí ve strouhance a vajíčku a usmaží na pánvi. Schnitzel je podáván s různými přílohami, nejčastěji s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Historie schnitzelu

Historie schnitzelu sahá až do 19. století, kdy se začal tento pokrm připravovat jako specialita vídeňských restaurací. Název schnitzel pochází z německého slova „schnitt“ znamenající řez. Dle legendy pochází recept na schnitzel ze sousedství Vídně, kde měli místní obyvatelé zvyk řezat telecího masa a poté je smažit v oleji. Toto jídlo se stalo velmi populárním a rychle se rozšířilo i do sousedních zemí.

Schnitzel v různých zemích

Schnitzel se stal oblíbeným jídlem i v dalších zemích, jako je Německo, Maďarsko, Švýcarsko a dalších. V každé zemi se ale schnitzel připravuje trochu jinak. V Německu se například často používá vepřové nebo kuřecí maso, tak jako u nás, ale zatímco v Rakousku je nejoblíbenější telecí řízeček. Maďaři zase přidávají na řízeček paprikovou směs a v Itálii se připravuje schnitzel milanese s rajčaty a sýrem.

Jak se připravuje schnitzel?

Příprava schnitzelu není složitá, ale vyžaduje si trochu zručnosti. Hlavním ingrediencí je telecí řízek, který se nejčastěji používá z telecího masa – často kýta. Řízeček se nejprve naklepá a poté se obalí v mouce, vejci a strouhance. Hotový schnitzel se smaží na pánvi s olejem a máslem, dokud není křupavý a zlatavý.. asi tak jako náš český řízek.

Schnitzel je podáván s různými přílohami, jako jsou bramborové placky, bramborová kaše, hranolky, zelí, okurkový salát nebo rajčatový salát.. ve fantazii se meze nekladou. V Německu se nejčastěji podává Schnitzel s bramborovým salátem, který je zde velmi populární. V České republice schnitzel nazýváme řízek a děláme jej převážně z kuřecího nebo vepřové masa. Zcela výjimečně se používá hovězí nebo telecí. Podáváme nejčastěji s bramborem, bramborovou kaší a výjimečně s hranolky.

Schnitzel je bezesporu jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších německých nebo rakouských jídel. Jeho křupavý povrch, šťavnaté maso a vynikající chuť přitahují gurmány z celého světa. Pokud si chcete vychutnat kousek rakouské kuchyně, neváhejte a vyzkoušejte si Schnitzel.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *