Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Smažený sýr – klasika české kuchyně

Smažený sýr je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Jedná se o plátek sýra, který se obalí ve vajíčku, pak ve strouhance a poté se smaží na oleji nebo sádle. Hotový smažený sýr se obvykle podává s bramborami nebo hranolky a tatarskou omáčkou.

Historie smaženého sýru

Historie smaženého sýru sahá až do období středověku, kdy se sýry začaly vyrábět v monastických a klášterních provozech. V té době se sýry nejen jedly, ale také se používaly jako platidlo a měnily se za zboží. Smažený sýr se také objevil v několika středověkých receptech, kde se sýr smažil v másle.

V České republice se smažený sýr začal vyrábět a prodávat v 60. letech 20. století. V té době se stal oblíbeným jídlem na poutích, výstavách a festivalech. Dnes se smažený sýr najdete v snad v každé restauraci nebo gastro podniku a patří k nejvyhledávanějším pokrmům. Na smažený sýr se u nás nejčastěji používá eidam či gouda, ale osmažit můžete jakýkoliv sýr dle svých preferencí – niva, TVARŮŽKY, romadur a další..

Něco o smaženém sýru

Smažený sýr je velmi výživný a energeticky bohatý pokrm, který obsahuje mnoho bílkovin, tuků a vitamínů. Nicméně je také poměrně tučný a kalorický, takže by se neměl příliš často konzumovat. Pokud si ale chcete dopřát klasický český pokrm, smažený sýr je určitě skvělou volbou.

V posledních letech se také objevily různé moderní variace smaženého sýru, jako například smažený sýr v housce, smažený sýr s různými příchutěmi nebo smažený sýr z netradičních druhů sýrů. V každém případě však zůstává smažený sýr oblíbeným pokrmem nejen u Čechů, ale i u turistů a návštěvníků, kteří chtějí ochutnat klasickou českou kuchyni.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *