Tapas – kulturní a gastronomická ikona Španělska

Tapas jsou malé porce jídel, které jsou charakteristické pro španělskou kuchyni. Tyto kousky jsou obvykle podávány jako předkrm nebo mezi jídly, aby zlepšily chuť a náladu hostů. Tapas jsou tradičním zvykem v celém Španělsku a mnoho místních barů a restaurací je nabízí na svých jídelních lístcích.

Původ slova

Původ slova „tapas“ není zcela jasný, ale existuje několik teorií. Jedna z nich říká, že slovo pochází ze španělského slova „tapar“, což znamená „zakrýt“. Dříve se tapas podávaly na malých talířcích, které byly umístěny na vrcholu sklenice piva, aby se zabránilo mouchám vstupovat do piva. Další teorie říká, že tapas pochází ze starého zvyku servírování kousku šunky nebo sýra na skleničce vína. Tyto kousky se umístily na sklenici, aby ochránily víno před mouchami a také daly hostům něco na zub.

Tapas je často skládá ze šunky a sýra, ale není nutné. Kromě šunky a sýra existuje mnoho různých druhů tapas, které se podávají po celém Španělsku.

Druhy tapas

  • Tortilla Española: Španělská bramborová omeleta, která se podává většinou v kouscích.
  • Patatas bravas: kousky smažených brambor, obvykle podávané s ostrou paprikovou omáčkou.
  • Croquetas: krokety plněné masem, rybami nebo zeleninou.
  • Calamares a la romana: smažené kroužky sépie, obvykle podávané s citronem.
  • Gambas al ajillo: krevety osmažené na česneku a olivovém oleji.

Tapas jsou nejen vynikající a chutné jídlo, ale také důležitou součástí španělské kultury. Jsou společně s přáteli podávány jako součást sociálního života a jsou spojeny s tradičním způsobem stravování ve Španělsku. Navštívíte-li Španělsko, neměli byste si nechat ujít ochutnat místní tapas v jedné z mnoha místních barů nebo restaurací.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *