Cestuj s námi a objevuj nová místa každý den

Sushi – jídlo, které se stalo celosvětovým fenoménem

Sushi je jídlo, které se stalo jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a symbolizuje japonskou kuchyni. Jedná se o kousky rýže obalené v řase nebo omotané v jiných ingrediencích, jako je losos, tuňák, krevety, okurka, avokádo a další. Sushi je známé nejen pro svou chutí, ale také pro svůj krásný vzhled a prezentaci.

Historie sushi

Historie sushi sahá až do 8. století, kdy bylo používáno jako způsob konzervace ryb. Ryby byly uloženy do sudy s rýží a solí a nechány kvasit po několik měsíců. Poté byly ryby vyjmuty a rýže byla vyhozena. Postupem času se však začaly používat i další ingredience, jako je zelenina a krevety. V 17. století se sushi stalo oblíbeným jídlem v Edo (dnešní Tokio) a rozšířilo se po celé Japonsku.

Druhy sushi

Existuje mnoho různých druhů sushi. Nejznámější jsou:

  1. Nigiri sushi – jednoduché kousky rýže s plátkem ryby nebo mořských plodů na vrcholu.
  2. Maki sushi – rýže a další ingredience jsou omotány v řase a nakrájeny na kousky.
  3. Temaki sushi – řasa je zvinuta do kuželu a naplněna rýží a různými ingrediencemi.
  4. Uramaki sushi – řasa je umístěna uvnitř, zatímco rýže a další ingredience jsou na povrchu.
  5. Chirashi sushi – rýže je smíchána s různými druhy mořských plodů, zeleniny a dalších ingrediencí a servírována v misce.
  6. Inari sushi – kapsa z tofu je naplněna rýží a dalšími ingrediencemi.

Jak si vychutnat sushi

Sushi se nejlépe podává s kvalitní sojovou omáčkou, která se nalévá na rybu, nikoli na rýži, aby se neztratila chuť sushi. K dispozici jsou také další příchutě, jako je zázvor a wasabi. Zázvor se používá k očištění chuti mezi jednotlivými kousky sushi, zatímco wasabi se používá k ochucení sushi. Wasabi má ostrou chuť a může být velmi silné, proto se používá velmi malé množství. Je také důležité si uvědomit, že sushi se jí rukama, ne příborem. Pokud si nejste jisti, jak sushi jíst, můžete se zeptat servírky nebo následovat ostatní hosty.

Benefity konzumace sushi

Sushi je zdravé jídlo, které je bohaté na živiny a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Ryby používané v sushi jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správnou funkci mozku a srdce. Ryby také obsahují vitamíny A a D, které podporují zdravé kosti a imunitní systém. Rýže používaná v sushi je také zdravá, protože obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a snižuje riziko srdečních chorob.

Sushi v cizině

Sushi se stalo celosvětově oblíbeným jídlem a můžete si ho vychutnat v restauracích po celém světě. V zahraničí se však sushi občas přizpůsobuje místním chutím, což může ovlivnit chuť a prezentaci. Například v USA se často používá majonéza nebo avokádo, což není tradiční součástí japonského sushi.

Sushi v Japonsku

Pokud chcete zažít pravé japonské sushi, je nejlepší navštívit Japonsko. Letenky do Japonska sice nejsou nejlevnější, ale při troše trpělivosti se dají sehnat za přijatelnou cenu. Sushi zde není pouze jídlem, ale také uměním. Japonské sushi může být mnohem jednodušší než to, co je podáváno v zahraničí, ale zároveň dokonale připravené. V Japonsku se používají pouze nejlepší a nejčerstvější ingredience, aby se zachovala co nejlepší chuť.

Kde ochutnat sushi?

Sushi můžete ochutnat v mnoha restauracích po celém světě. Mnoho restaurací nabízí také all-you-can-eat sushi, kde si můžete vybrat z různých druhů sushi a jíst, kolik chcete. Je potřeba podotknout, že v každé restauraci může sushi chutnat trochu jinak..

A na závěr..

Sushi je zdravé jídlo, které se stalo celosvětovým fenoménem. Existuje mnoho druhů sushi a každý druh má svou vlastní chuť a texturu. Sushi je zábavným zážitkem, kdy si hosté mohou sami sestavit své oblíbené kousky. Při výběru sushi byste měli brát v úvahu čerstvost a kvalitu ryb a dalších ingrediencí. Sushi se jí rukama a může být kombinováno s japonským saké. Dobrou chuť!

Sdílejte článek na sociálních sítích

Další zajímavé články

Reklama

Komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *